Wat is duurzaamheid? Wanneer ben je lekker duurzaam bezig en wanneer kan je spreken van een duurzaam resultaat? Wanneer heb je een duurzaam product of dienst dat je in de markt kan zetten? Het voorbeeld dat Shell zijn benzine een tijdje als een duurzaam, CO2 neutraal product heeft kunnen verkopen laat zien dat het begrip ‘duurzaamheid’ zo extreem is opgerekt dat het alles wat planeetvernietigend is, nog als duurzaam kan presenteren.
Dit komt ten dele omdat het concept “duurzaamheid” de afgelopen jaren sterk wetenschappelijk verder onderzocht en besproken is, vanuit zowel de earth-sciences, de sociale wetenschappen en de discussie en kruisbestuiving tussen deze wetenschappen. In de tussentijd hebben veel bedrijven de toenmalige “state of the art” discussies en inzichten gebruikt voor verschillende doeleinden. Sommigen omdat ze écht iets wilden bijdragen. Anderen omdat ze hun imago wilden oppoetsen.
Duurzaamheid of greenwashen? Een bewustwording.
In deze module tref je een aantal methodieken aan die je als ondernemer, manager of consultant kan gebruiken om “iets met duurzaamheid te doen.” (of cynisch gezegd: iets met greenwashing doen.) Bij veel van deze methodieken en normen kan je zelf kiezen hoever je daarmee gaat. Het is goed om te weten dat wanneer je zegt: “Wij houden ons bezig met duurzaamheid” én je kiest daarbij voor de kleine, lichte strategieën zoals beschreven in deze methodieken: dan ben je wellicht meer aan het greenwashen dan dat je werkelijk aan het verduurzamen bent.
Het doel van het vokinu initiatief is dat je in staat wordt gesteld je missie, visie, product, dienst, operationele inrichting van je bedrijf en je valuechain in te richten op basis van de principes van Ecologisch Veilig & Sociaal Rechtvaardig ondernemen. Dit impliceert ook de keuze dat je niet voor het “instapmodel” duurzaamheid gaat, maar dat je (blijvend) gaat toewerken naar een bedrijfsvoering die raakt aan de hoogste regionen van de state-of-the-art sociale en ecologische concepten van duurzaamheid. Gezien de wetenschappelijke ontwikkelingen op beide gebieden is het is een continu programma.
In deze module leer je over:
- Het verschil tussen absolute en relatieve duurzaamheid en het bijbehorende risico op greenwashing
- Eenzijde versus geïntegreerde aanpakken voor verduurzaming
- Overkoepelende frameworks ten behoeve van een kwalitatieve duurzaamheidassessment
- Bekende normenkaders om duurzaamheidsprestaties op te kunnen rapporteren